Camera’s in Rusland

Camera’s in Rusland

Dit artikel is herzien op 7 april. Het artikel gaat in op de vraag of men in Rusland mensen in de gaten zou gaan houden met behulp van camera’s.

De vraag werd gesteld door Janine. Ze las dat er een grote hoeveelheid camera’s in Moskou ingezet zouden worden om zo erachter te komen of een lockdown genegeerd wordt. De overtreders zouden tot wel vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. In hoeverre is dit verhaal waar?
Laat ik er even een aantal punten uitlichten. Wat vinden we in deze vraag: in de eerste plaats een overheid van een ander land, dat burgers in de gaten wenst te houden. Op een manier die voor sommigen tot de verbeelding spreekt. Het doet denken aan Big Brother. Niet zozeer de televisieserie, maar dan de grote broer uit “1984” van George Orwell. Een overheid die op allerlei manieren onderdanen in de gaten houdt. In dit geval dus met behulp van camera’s.

Dan is er nog het punt van het straffen van overtreders. Vijf jaar cel. Daarover later meer. Laat ik eerst beginnen met gezichtsherkenning.

Gezichtsherkenning

Er zijn camera’s op de markt die in staat zijn tot het identificeren van gezichten. Dus van personen. Zou je deze camera’s kunnen gebruiken om vast te stellen of iemand in overtreding is? Bijvoorbeeld wanneer iemand zegt op weg te zijn naar de supermarkt (omdat dit is toegestaan), maar eigenlijk een halve dag aan het rondlopen is. Om zo de lockdown te omzeilen. Dit zou kunnen. Er is genoeg software die dit mogelijk maakt.
In Moskou, zo weet de Tech website Bright.nl ons te vertellen, is men sinds 2017 al bezig met het testen van camera’s met gezichtsherkenning. Zou men hiermee dus de vermeende overtreders van een lockdown in de gaten kunnen houden en zo kunnen bestraffen?

Deze vraag kwam binnen op vrijdag 27 maart. Nog altijd is Rusland voorzichtig met het brengen van het nieuws rondom corona. Eerder liet men weten dat er vooral geen problemen waren. Dit werd tegengesproken door verschillende experts. Daarover lees je meer in dit artikel.

Rusland heeft ten tijde van het schrijven van dit artikel besloten tot het instellen van beperkende maatregelen (zoals het schrappen van vluchten en het sluiten van cafés en bioscopen). Er is alleen nog geen sprake van een lockdown naar (bijvoorbeeld) Italiaans voorbeeld. Sterker nog, de mildere lockdown situatie zoals we die in Nederland kennen, is in Rusland niet aan de orde.

Dat de camera’s er zijn, wil nog niet zeggen dat ze ook gebruikt gaan worden voor overtredingen van een lockdown. Toch was dit eerder de boodschap die een Indiase krant naar buiten bracht. Het nieuws was echter tot aan april niet te vinden op andere nieuwswebsites.

Gezichtsherkenning en privacy, daar was tot aan begin april genoeg over geschreven. Bijvoorbeeld door Het Parool.

Waar ook genoeg over geschreven is, dat is de manier hoe Rusland omgaat met het virus. De NOS schreef hierover op 22 maart een artikel over.

Na 7 april

Eindelijk verschenen er begin april meer artikelen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld een artikel gepubliceerd door de Britse krant The Guardian, zoals je hier kunt lezen.

Bronnen (betrouwbaar)

Bronnen (onvoldoende betrouwbaar)

Bron afbeelding: Unsplash.com

Geef een reactie