Corona gekte

Corona gekte

Corona crisis Geschiedenis

Let op, dit bericht dateert van 2 maart 2020. Inmiddels is er het nodige gewijzigd. 

De meest actuele versie lees je via deze link.
Vandaag is het maandag. Een nieuwe dag met een live blog op verschillende nieuws websites. De een weet het nog beter dan de ander. Inmiddels mag je spreken van een Corona gekte. Eentje waarop je maar een antwoord kan hebben: heb je niets, dan is er ook niets aan de hand.
.
Militair Hospitaal

Spaanse Griep

Het lijkt erop alsof Nederland is getroffen door een virus dat te vergelijken is met de Spaanse Griep. Omdat deze griepgolf in hetzelfde jaar uitbrak als het einde van de Eerste Wereldoorlog (1918), was men van mening dat de daadwerkelijke winnaar van deze oorlog de Spaanse Griep was.
De griep had overigens helemaal niets te maken met Spanje. Het virus was afkomstig – vermoedelijk – uit China. Via China werd het virus verspreid via Chinese spoorwegarbeiders. Een andere theorie gaat ervan uit dat de eerste besmettingshaard, Haskell County (VS), het gevolg was van een gemuteerd vogelvirus.
Waarom dan Spaanse Griep? De naam is eigenlijk hetzelfde als een vergelijking met het biermerk Corona. De naam Corona is verbonden aan COVID-19, de officiële naam van dit virus. De naam is ook verbonden aan het biermerk Corona. Inmiddels zag Corona al aardig wat winst verdampen als gevolg van dit virus. Blijkbaar denken mensen dat het virus te vinden is in dit bier. Wat natuurlijk niet het geval is.
De Spaanse Griep had dus niets te maken met het land Spanje. Het virus dook voor het eerst echt op in de Verenigde Staten. Dat was in januari 1918. Mannen die opgeroepen werden voor de militaire dienst in Europa brachten zo via Camp Funston, Fort Riley,  het virus naar Europa. De kranten in veel landen mochten er, vanwege de oorlogscensuur, niet over schrijven. Voor Spanje gold deze regel niet en men berichtte er uitvoerig over.
Terwijl in februari geen nieuwe gevallen van de ziekte – H1N1 – gemeld werden in Fort Riley was de rest van de wereld in de ban van de pandemie. Miljoenen stierven als gevolg van de ziekte. Cijfers die nog steeds niet in de buurt komen van de aantallen van COVID-19. Naar schatting stierven tussen de 20 en 100 miljoen mensen aan deze ziekte. Eind 1919 was het allemaal wel voorbij. Net zo snel als dat het virus begon, was het ook weer verdwenen.
In die tijd had men niet de middelen om te zien wie er ziek geworden waren door het virus en wie niet. Dat heeft men vandaag de dag wel. Ook als het gaat om de gewone griep.

Griep of influenza

De griep of influenza mag je niet verwarren met een verkoudheidje. Toch noemen we het vaak zo. Je voelt je ‘grieperig.’ Maar niets duidt erop dat je ook daadwerkelijk het of een griepvirus onder de leden hebt. Ook is er geen een soort griepvirus. Ieder jaar worden we geconfronteerd met nieuwe mutaties. Nieuwe soorten. Zo ook het COVID-19 virus.
De griepgolf zorgt jaarlijks voor doden. Mensen die een zwakke gezondheid hebben en ouderen zijn vooral het slachtoffer. Kijkend naar de berichten over wie er overleden is aan het COVID-19 virus valt op dat het in een aantal gevallen mensen betreffen met een broze gezondheid. Of mensen die veelvuldig aan patiënten met het virus zijn blootgesteld. Denk dan aan verplegend- en medisch personeel.

Moeten we ons zorgen maken?

Wanneer je dat wilt weten, dan moet je uitzoeken of je behoort tot de risicogroep. Daarover lees je meer via de website van de NOS.  Maar laat je daardoor niet te veel gek maken. Zorg ervoor dat je niet gegrepen wordt door het andere deel van dit virus: de Corona gekte. Dit is geen ziekte, maar een bezorgdheid. Een bezorgdheid die je misschien rare dingen laat doen. Zelf denk ik er ook regelmatig over na. Wat zou er kunnen gebeuren? Met mijn kinderen bijvoorbeeld. Wat zijn de risico’s.
Over een ding kan ik duidelijk zijn: ja, je kunt van het virus genezen. Dat lees je op deze pagina, gelijk in de eerste alinea.
Nu je dan toch aan het lezen bent, dan kijk je ook even op deze pagina. Dan weet je meteen wat je moet doen wanneer het zover is. Maar wellicht is het nog niet zover. Dan is er niets aan de hand. Laat dat duidelijk zijn.
Heb je niets, dan is er ook niets aan de hand. Echt niet.
Toch lijkt het daar niet echt op. Wanneer ik sommige berichten lees, dan lijkt het alsof we al volop te maken hebben met een pandemie van ongekende omvang. Alsof het hele land ‘plat’ ligt.


Sympthomen
Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.