De fotograferende huisvader

De fotograferende huisvader

Fotografie

“Jezelf opnieuw uitvinden.” Een uitdrukking die je vaker hoort tijdens de corona crisis. Omdat deze crisis nog niet voorbij is, werd het ook voor mij tijd na te denken. Dit leidde tot De fotograferende huisvader. Noem het een toevoeging van De Goede Huisvader. Of noem het “jezelf opnieuw uitvinden.”

“Normaal”

Het zijn moeilijke tijden. Nog altijd is niet alles “normaal,” hoe graag we dit ook zouden willen. We passen ons leven aan, omdat we vechten tegen een onzichtbare vijand. In die strijd moeten offers worden gebracht en vallen slachtoffers.

Deze strijd is voor kleine zelfstandigen erg moeilijk. Of het allemaal eerlijk is daar ga ik niet over. Wel weet ik dat ik door dit alles geraakt ben.

Bezocht ik eerder nog bedrijven voor het maken van foto’s, het schrijven van teksten en het maken van websites. Sinds maart is dat nagenoeg gestopt. Veel bedrijven hebben nu geen behoefte aan mijn diensten. Het gevolg: geen inkomsten.

Mijn grote geluk: ik heb een partner met een vast inkomen. Maar dit alles gaat verder dan financiën. Het gaat om creatief bezig zijn en dit niet kunnen doen. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom ik ben gaan nadenken over de toekomst.

Zoals je weet hebben wij gekozen voor een rolverdeling die mogelijk afwijkt van hoe jij dingen geregeld hebt. Dit stelde mij in staat om “om de kinderen heen te werken.” Nu is daar niet echt sprake van, omdat opdrachten uitblijven.

“Jezelf opnieuw uitvinden”

Natuurlijk, dan moet ik gewoon wat beter mijn best doen. Schouders eronder en gaan. Dat heb ik een kleine zes maanden geprobeerd. Zonder veel resultaat.

De laatste maanden hoor je het vaker: “Jezelf opnieuw uitvinden.” Dát is wat je moet doen. Nieuwe activiteiten, nieuwe mogelijkheden pakken. Daarover heb ik veel nagedacht. Maar hoe pak je dat aan? En dan?

Ik zou ineens kunnen gaan schilderen. Of wat dacht je van behangen. Dan zou ik het “ver van huis” gaan zoeken. Is dat de bedoeling? Moet het een proces zijn dat veel van je zal vergen? Zou je het – in mijn geval – niet veel beter echt “dichtbij” moeten zoeken? Op zo’n manier dat je anderen blij kunt maken en je de ander een financieel voordeel geeft?

Iets “doen” voor anderen vind ik belangrijk. Maar helemaal gratis, dat niet. Sorry, ik ben niet van de weggeef acties. Dat heb ik in het verleden gedaan en de personen die toen besloten likes uit te gaan delen werden nooit mijn klanten.

Dichtbij dus. Dat is wat ik heb gedaan én dat is wat ik ga doen.

Wat ik heb gedaan

Mijn platform sinds 2014 om het leven als huisvader te delen is de website van De Goede Huisvader. Inmiddels heb ik ook via andere platforms kunnen vertellen dat het ook anders kan. Daarvoor ben ik dankbaar geweest. Dat blijf ik doen.

Omdat ik een vader ben van twee kinderen, weet ik hoe het is om kinderen te fotograferen. Niet alleen mijn eigen kinderen. De afgelopen jaren heb ik veel kinderen voor mijn lens gehad. Wat ik te horen kreeg van ouders was dat het zulke andere foto’s waren. Natuurlijk, er was ruimte voor de geposeerde foto’s. Er was ook ruimte om kinderen de regie te geven. Om ze vast te leggen in hun spel. Dat is iets waar ik goed in ben.

De fotograferende huisvader

Om te benadrukken wat of wie ik ben is er daarom De fotograferende huisvader. Zodat je meteen weet waar het om gaat. Om wat voor een soort fotograaf het gaat. Een ouder, die weet dat je voor de zakelijke fotosessies niet dezelfde prijs vraagt als voor een gezinsreportage.

Op de website zie je dat de prijzen best mee vallen. Voor iedere reportage geldt: € 5,- korting. Daarnaast doneer ik per opdracht € 2,50 aan het KWF.

Wat ik ga doen

Er is meer. Nog niet. Daar ben ik nog mee bezig. In eigen beheer een viertal boeken uit gaan brengen. Het gaat dan om foto’s gecombineerd met teksten. Noem het een moderne versie van de boeken over de seizoenen van Jac. P. Thijsse. Met verschillen natuurlijk. Je hoeft niets te plakken in de boeken en in plaats van tekeningen zijn het foto’s die je erin kunt vinden. De foto’s zijn (vanzelfsprekend) gemaakt door mij.

De exacte prijs is nog niet bekend. Wel zal een deel van de prijs voor de boeken bestaan uit een donatie aan het KWF.

De verkoop zal plaatsvinden via de website.

Toekomst

Hoe de toekomst eruit zal zien is lastig te bepalen. Dit is (of was) mijn manier om mezelf opnieuw uit te vinden (of te vinden). Ik hoop dat het voor anderen een inspiratiebron kan zijn.

Corona proof

Mocht je nu vragen hebben hoe ik te werk ga in deze tijd van afstand houden, dan verwijs ik je graag naar deze pagina. Je leest op deze pagina hoe ik precies aan het werk ga. Vanzelfsprekend respecteer ik de voorgestelde maatregelen van het RIVM. Daarover hoeft geen discussie te zijn.

Andere foto’s

Heb je na het lezen interesse in een fotograaf die je met andere foto’s helpt dan de meer persoonlijke foto’s? Geen probleem. Ook daarmee kan ik je verder helpen. Kijk anders maar even op www.harmjagerman.nl.

Voor vragen kun je altijd contact opnemen via het e-mailadres [email protected]. De belangrijkste en bijbehorende antwoorden zijn overigens ook gewoon op de website van De fotograferende huisvader terug te vinden (klik hier voor de pagina met veelgestelde vragen).

1 thought on “De fotograferende huisvader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.