Over
De Goede Huisvader

De Goede Huisvader

Natuurlijk, ik ben geen goede huisvader. Het is slechts een naam waarmee ik naar voren treed als huisvader of thuisvader. Eentje die ook nog eens schrijft en foto's maakt (onder andere).

Introductie

Het idee ontstond in 2014 om meer te vertellen over mijn leven. Niet dat het een bijzonder interessant leven was, maar om te laten zien dat het ook anders kan. We leven in een modern land, dat in sommige gevallen niet veel anders is dan hoe de zaken er in de jaren vijftig van de vorige eeuw aan toe gingen. Sinds die tijd is er veel veranderd op het gebied van de emancipatie van de vrouw. Nog niet alles. Vandaar dat ik het een goed idee vond om te beginnen aan De Goede Huisvader.

 

Nee, ik ben niet altijd huisvader geweest. Er waren tijden dat ik fulltime aan het werk was. Dat veranderde na de geboorte van mijn zoon (2008) (ook wel Nummer 1 genoemd). Ik besloot een dag minder te gaan werken, omdat ik het belangrijk vond om er voor mijn kind te zijn. Ook wilde ik een carrière van mijn vrouw (tot aan oktober 2018 Mijn Wetenschapper genoemd, daarna Mijn Partner, Mijn Wederhelft of Mijn Accountmanager) niet in de weg staan. Ik geloof in gelijkheid, dus zij zou dezelfde kansen moeten krijgen als dat ik zou hebben.

Thuiswerken Dag 98 - Eindelijk een collega die er geen probleem van maakt...
Thuiswerken Dag 90 - Wanneer je thuis werkt, dan moet je ook genoeg pauzes nemen...
Na de geboorte van ons tweede kind (ook wel Nummer 2 genoemd) veranderde ons leven. Ik werkte in een ziekenhuis in Leiden en was daar nauw betrokken bij de digitalisering van het papieren archief. De kinderopvang was altijd een uitdaging, vandaar dat ik besloot minder te gaan werken. Ouderschapsverlof werd mij geweigerd, maar een minder aantal uren was wel mogelijk. Wel werd mij verteld dat ik nog steeds geacht werd om dezelfde werkzaamheden uit te voeren. Van 40 uur naar 24 uur en nog steeds dezelfde werkzaamheden uitvoeren…
Quarantine Day 20: They won't get me alive! (Attack Techniques Class)
Surf
Dat kon niet goed gaan en dat ging het ook niet. In 2014 kreeg ik te maken met de derde burn-out in mijn leven. De zwaarste van alle drie. Ik voelde mij machteloos en zag geen andere oplossing dan mijn contract te laten beëindigen. Het voelde als een bevrijding. Zeker we er samen goed over nagedacht hadden, mijn partner en ik.

Vanaf 2014 was ik fotograaf en huisvader. Ik werkte op freelancebasis en kreeg leuke opdrachten binnen. Er kwamen zelfs aanvragen binnen voor het ontwikkelen en het beheren van websites. Erg leuk allemaal, maar ik voelde dat het nog niet klaar was. Was ik immers niet gestopt met werken door iets dat mij tegenhield? Ik besloot, wederom in overleg met mijn partner, om de stap te wagen en opnieuw in loondienst te treden. Het blog over het leven als huisvader kwam op een laag pitje te staan. De werkzaamheden als fotograaf werden ook wat meer naar de achtergrond geschoven.
Thuiswerken Dag 61: Pauze
Thuiswerken Dag 91 - Wanneer je iets nieuws beloofd, zodat hij even stil is...
In 2015 werd duidelijk dat onze zoon meer aandacht nodig had. Hij was gediagnostiseerd als hoogbegaafd en had door intense pesterijen op zijn eerste school en het overlijden van zijn opa (2014) een posttraumatische stressstoornis ontwikkeld. Het gevolg: hij wilde niet meer naar school. We kozen ervoor om de overstap te maken van regulier onderwijs naar de vrijeschool. Een ware verademing. Dit bood mogelijkheden. Helaas niet voldoende. Toen zijn zusje ook naar school ging, moesten we de keuze maken om hem naar speciaal basisonderwijs te laten gaan. Er volgde een nieuwe wisseling van functie (mijn werkgever waar ik in 2015 in dienst trad had totaal geen begrip voor de persoonlijke situatie). De nieuwe werkgever toonde zich welwillend. Alleen bleek het niet haalbaar te zijn om voortdurend te blijven wisselen van rooster, wanneer Nummer 1 de nodige aandacht nodig had. Ik koos ervoor – je raad het al, wederom in samenspraak met Mijn Wetenschapper – om het contract in mei 2017 niet voort te zetten. Vanaf dat moment was ik weer huisvader. In die periode was ik al druk bezig met een ander project en het schrijven van teksten voor derden. Vanaf dat moment omschreef ik mijzelf als De fotograferende en schrijvende huisvader.

Ambassadeur met een knipoog


Ambassadeur

Zoals eerder vermeld, geloof ik in gelijkheid. Of het nu gaat om politieke voorkeur, religie of de emancipatie van “groepen.” Gelijkheid moet er zijn. Vandaar dat ik de rol van een van de ambassadeurs van het huisvaderschap graag op mij genomen heb. Inmiddels heb ik hierover al meerdere interviews gegeven. Welke dat precies zijn, dat lees je via deze link. Wil jij dat ik aan jou vertel waarom ik geloof in gelijke kansen, dan doe ik dit graag. Ik ga een discussie hierover met je niet uit de weg. Neem vooral contact op en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Knipoog

Natuurlijk ben ik geen goede huisvader. Het is een knipoog, de naam. Ik ben een huisvader, die soms een voortdurende strijd levert tegen speelgoed dat niet opgeruimd wil worden, plezier kan beleven aan het opvouwen van de was (niet) of aan andere huishoudelijke taken. Het is dus een knipoog. Daarnaast is het een reactie op sommige reacties die ik in het verleden heb mogen ontvangen. Van mensen (zowel mannen als vrouwen), die van mening zijn dat dit geen taken zijn voor een man. Een man hoort te gaan werken, de vrouw blijft thuis om voor de kinderen te zorgen. Inmiddels moet ik daar hard om lachen!
Harm Jagerman
Thisbe and Dante
Harm Jagerman - De Goede Huisvader

Wat kan ik nog meer voor je doen?

De fotograferende huisvader

Ben je op zoek naar een fotograaf die niet de ‘standaard’ foto’s maakt? Of juist wel? Misschien een combinatie van beiden. Een fotograaf die ècht weet hoe het is om kinderen te fotograferen. Eentje die de kinderen soms (een beetje) de regie gunt? Zoek je een fotograaf die niet de ‘hoofdprijs’ vraagt? Goed nieuws! De fotograferende huisvader is mijn manier om te laten zien dat ik je helpen kan met het maken van foto’s.

Zakelijke fotoshoots

Ben je op zoek naar een fotograaf die langskomt op je werklocatie? Dus een fotograaf voor de zakelijke fotoshoots? Dan ben ik je partner!

Website of webshop?

Is je website of webshop niet meegegroeid met je eigen ambities? Of is het de bedoeling dat er iets nieuws gemaakt gaat worden? Als website ontwikkelaar help ik je graag verder!

Wil je ...

Samenwerken?

Wil je samenwerken met De Goede Huisvader? Bijvoorbeeld via een blog die ik voor je schrijf?